Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ízes húsvéti hagyományok
  2012-03-27 12:20:48, kedd
 
   
  Ízes húsvéti hagyományok


A Karácsony mellett a Húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe: e napon ünnepeljük Krisztus feltámadását. Húsvét vasárnap véget ér a nagyböjt, a hústól való tartózkodás, innen származik az ünnep magyar elnevezése is.

A Húsvét megünneplése a VIII. század óta vált általánossá. A X. századtól fogva az ételszentelés is hozzátartozik a húsvéti szertartásokhoz. Ilyenkor a húsvéti sonkát, bárányt, kalácsot, tojást, sőt még a bort is a templomba viszik szentelni a hívők. A megszentelt húsvéti ételek megvédték a híveket a hosszú böjt után a mértéktelenség kísértésétől.

Az ünnep áldozati étele, a húsvéti bárány, amely Krisztust jelképezi. A legrégebbi húsvéti eledelek közé tartozik a tojás, ami az újjászületés jelképe. A sonka a parasztélet gazdasági és kultikus rendje következtében vált már igen rég óta jellegzetes húsvéti eledellé.






A tojást hozó nyúl hagyománya Magyarországon úgy 120 éve terjedt el. A szapora nyúl - a tojás mellett - a termékenységet szimbolizálja.

A Húsvéthoz - ugyanúgy, mint a Karácsonyhoz - hozzátartoznak az ünnepi finomságok, nagy lakomázások, a vendégjárás. Azonban a húsvéti ünnepek alatt éppúgy fontos odafigyelni a mértékletes, változatos táplálkozásra, mint a karácsonyi ünnepek alatt. A férfiaknak nem kell minden ,,locsolkodási állomáson" az összes fogást végigenni, a nőknek pedig nem kell minden vendéggel együtt enni - ugyanis az ilyen bőséges lakmározásokat követően könnyen jelentkezhetnek epepanaszok vagy gyomorfájdalmak. Érdemes tehát ezek megelőzése érdekben a mértékletes táplálkozás szabályait betartani.

Hagyományos ételek:

A húsvéti ünnepek táplálkozási szokásai régi időkre vezetnek vissza, amelyek legjellegzetesebb alkotóelemei még a ma is minden családi asztalon megtalálhatóak. Ilyen jellegzetes étel a bárány, a sonka, a tojás vagy a torma.


Tojás:

A tojás a húsvéti ünnep talán legjellegzetesebb jelképe. A kereszténység elterjedésével vált szokássá, hogy amikor megünnepelték Jézus Krisztus mennybemenetelét, azaz a húsvétot, a hívők a feltámadást jelképező tojást ajándékoztak egymásnak. A tojás a húsvéti menü elmaradhatatlan alkotója, sokféle módon lehet felhasználni. A hidegtálakon szerepelve díszítéshez, illetve reggelik alkotójaként szinte minden ünnepi asztalon megtalálható.






(1 db tyúktojás energiatartalma 68 kcal, fehérje tartalma 5,4 g, zsírtartalma 4,8 g, szénhidráttartalma pedig elhanyagolható. Koleszterintartalma magas, 1 db tojássárga 180 mg-t tartalmaz (naponta maximum 300 mg koleszterin bevitel az ajánlott!). A tojás gazdag forrása a folsavnak, B-, A-, D-vitaminoknak, a cinknek és a vasnak, fehérjéi pedig magas biológiai értékűek.)


Sonka:

A sonka szinte nélkülözhetetlen szereplője a húsvétnak. Fogyasztják hidegen, tormával, szendvicsként, de lehet belőle villásreggelit, vagy meleg főételt is készíteni különféle tekercsek, illetve sültek formájában. Mivel a füstölt sonka elég sós, ezért meleg ételként történő elkészítése során plusz só hozzáadása már nem szükséges.





Magyarországon a hagyomány szerint kaláccsal, retekkel fogyasztják, a régi magyar konyhában pedig almával vagy körtével is kedvelt volt. A déli, mediterrán országokban hagymával, paradicsompürével, ketchuppal, fűszerolajokkal, illetve déli gyümölcsökkel, aszalt, porcukros datolyával, az északi országokban pedig hagymás burgonyasalátával is fogyasztják. A lengyeleknél jellemző, hogy a sonkához hideg babsalátát esznek, az olaszok pedig a pármai sonkát sárgadinnyével fogyasztják.

(Energia- és zsírtartalma viszonylag magas, mivel 100 g füstöltsonka kb. 370 kcal energiát, 33 g zsírt, 17 g fehérjét és 108 g koleszterint tartalmaz.)


Bárány:

Ha húsvét előtt elmegyünk a henteshez megvenni a bárányhúst, érdemes minél fiatalabb állat húsát választani, ugyanis ennek íze finomabb. Az idősebb állat húsa sötétebb és intenzívebb ízű. A bárányhús frissen készítve a legízletesebb. A régi magyar konyha gyakran használta ezt a húsfélét, ma már sok családban szinte csak húsvétkor található meg az asztalon. Természetesen nem számít szentségtörésnek, ha a húsvéti ünnepek alatt nemcsak bárány, hanem például szárnyas hús, vagy hal is szerepel a menüben. A bárányhús energia- és tápanyagértékei a sovány sertéshúséhoz hasonlóak.


Új kedvencek az asztalon
A hagyományos húsvéti ételek mellett az ünnepi asztalon ma már megtalálhatók a különféle majonézes saláták, amelyeknek magas a zsír- és energiatartalmuk. Ezek mellett jó, ha a hidegtálakon friss zöldségfélék, vegyes zöldségsaláták (majonézes öntet nélkül) is szerepelnek.
A húsvéti menü sokszor hidegtálakból áll, amihez általában kenyér, pékáru tartozik. Ezek közül a termékek közül érdemes a teljes őrlésű lisztből készült, különféle magvas, korpás kenyeret, illetve kiflit, zsemlét választani.
Az ünnepi terítéken friss gyümölcsök is szerepeljenek. Ezeket tehetjük vegyesen gyümölcstálba, valamint a hidegtálakat is díszíthetjük vele, és ez esetben természetesen a dísz ehető. Igaz, hogy a húsvétnak főként a sonka és a tojás a jelképes étele, de az asztalon a gyümölcstálnak fontos szerepe van, hogy a nassolások egy részét gyümölcsfogyasztással ki lehessen váltani.


Édességek:

Mint minden ünnepkor, így a húsvét napján is szerepet kapnak az édességek, desszertek. A csokinyuszi, csokitojás elmaradhatatlan része az ünnepnek, főként a gyerekek körében. Az édesség fogyasztást érdemes az ünnepek alatt is a mértékletes határokon belül tartani. Az semmiképp sem jó, ha a gyerekek egész nap csak a locsolkodások alkalmával szerzett édességet fogyasztják, és így nem esznek semmi mást. Azonban ebéd után nyugodtan megehetnek 1 kisebb csokitojást.






A sütemények közül érdemes gyümölcs-, illetve puding alapú finomságokat készíteni, mert ezeknek alacsonyabb az energiatartalmuk, mint a vajkrémes, illetve zsíros tésztás desszerteknek. Célszerű a sütiket is kis szeletekre vágni, és így tálalni, mert a húsvéti ünnepek alatt többször is veszünk belőle, illetve a locsolkodók több helyen is fogyasztanak desszertet. Az édesítőszerrel készített süteményeket a fogyókúrázók valamint a cukorbetegek is fogyaszthatják.


Az alkohol:

A húsvéti ünnepekhez általában az is hozzátartozik, hogy a locsolókat alkohollal kínálják. A mértékletes alkoholfogyasztás egészséges embereknél nem okoz károsodást, de egy ilyen ünnepen nem ritkák a ,,mindenhol csak 1 pohárral iszom elv" eredményeként a túlzott alkoholfogyasztás következményei, illetve az azt követő másnapos rosszullétek. E kellemetlenségek elkerülése mellett azt sem árt tudni, hogy az alkoholnak jelentős az energiatartalma is, ugyanis 1 g alkohol 7 kcal energiát tartalmaz, többet, mint például a szénhidrátok (4 kcal).







Íme néhány példa egyes alkohol tartalmú italok energiatartalmaira (kcal):

bor (száraz) 1 dl 60-70
bor (édes) 1 dl 80-100
sör 1 dl 40-50
pálinkafélék 1 dl 200-300
likőrök 1 dl 250-350

(Ha tehát valaki a vendégeskedések alatt egy nap megiszik például kétszer fél deci pálinkát és 2 üveg sört, akkor csak az elfogyasztott alkohollal nagyjából 750 kcal energiát visz be a szervezetébe, ami megfelel 5 darab zsemle energiatartalmának.)

Tehát ne feledjük: Húsvét alkalmával, a kifejezetten ünnepi ételek fogyasztása mellett is betarthatóak a kiegyensúlyozott táplálkozás alapjai!

(forrás: Táplálkozás és Tudomány)

Forrás:Mindmegette.hu-Húsvét
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: energiatartalmuk, mennybemenetelét, kellemetlenségek, nélkülözhetetlen, szentségtörésnek, kiegyensúlyozott, energiatartalma, szertartásokhoz, fűszerolajokkal, gyomorfájdalmak, elmaradhatatlan, tápanyagértékei, vendégeskedések, jelentkezhetnek, fogyaszthatják, megtalálhatóak, hozzátartoznak, magyarországon, gyümölcstálnak, lakmározásokat, termékenységet, sárgadinnyével, elterjedésével, mértéktelenség, következményei, elhanyagolható, édesítőszerrel, villásreggelit, zöldségsaláták, szendvicsként, természetesen, legízletesebb, megtalálhatók, következtében, sertéshúséhoz, hidegtálakból, kereszténység egyik, hústól való, ünnep magyar, húsvéti szertartásokhoz, húsvéti sonkát, templomba viszik, megszentelt húsvéti, hosszú böjt, mértéktelenség kísértésétől, ünnep áldozati, húsvéti bárány, legrégebbi húsvéti, újjászületés jelképe, parasztélet gazdasági, tojást hozó, szapora nyúl, Jézus Krisztus,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Krisztinától  Akarat  Nem számIt  Png virág  Akarat  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Örülök, hogy látlak!  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  képre írva  Facebookon kaptam  Png csokor  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png férfi  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Nagyi telefonál  Sose bánj semmit  Alvó cicák  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Lóhere  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Png nő  Nagyon különös  Jónás Tamás – Végtelen b...  Alázat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Nagyi telefonál  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Idő  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Jónás Tamás – Végtelen b...  A televizió nem a kultúrát kép...  Szép estét  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam Krisztinától  Png fotel  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Png telefon  George Gordon Lord Byron: Inez...  Sose bánj semmit  Szép estét  Facebookon kaptam  Szép estét  Paul David Tripp Április 20  Png ház  Jónás Tamás – Végtelen b...  Szívem  Akarat  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Png kutya  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Neked tudnod kell  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam Krisztinától  Hiányzik  Akarat  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Alázat  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Irgalom és ítélet 
Bejegyzés Címkék
kereszténység egyik, hústól való, ünnep magyar, húsvéti szertartásokhoz, húsvéti sonkát, templomba viszik, megszentelt húsvéti, hosszú böjt, mértéktelenség kísértésétől, ünnep áldozati, húsvéti bárány, legrégebbi húsvéti, újjászületés jelképe, parasztélet gazdasági, tojást hozó, szapora nyúl, tojás mellett, termékenységet szimbolizálja, ünnepi finomságok, húsvéti ünnepek, karácsonyi ünnepek, összes fogást, nőknek pedig, ilyen bőséges, mértékletes táplálkozás, tojás vagy, húsvéti ünnep, kereszténység elterjedésével, feltámadást jelképező, húsvéti menü, hidegtálakon szerepelve, tojás gazdag, sonka szinte, füstölt sonka, hagyomány szerint, régi magyar, északi országokban, lengyeleknél jellemző, sonkához hideg, olaszok pedig, pármai sonkát, henteshez megvenni, idősebb állat, bárányhús frissen, bárányhús energia-, sovány sertéshúséhoz, hagyományos húsvéti, ünnepi asztalon, különféle majonézes, hidegtálakon friss, termékek közül, teljes őrlésű, ünnepi terítéken, dísz ehető, húsvétnak főként, jelképes étele, gyümölcstálnak fontos, húsvét napján, gyerekek körében, édesség fogyasztást, ünnepek alatt, mértékletes határokon, gyerekek egész, locsolkodások alkalmával, sütemények közül, locsolkodók több, édesítőszerrel készített, fogyókúrázók valamint, húsvéti ünnepekhez, locsolókat alkohollal, mértékletes alkoholfogyasztás, ilyen ünnepen, túlzott alkoholfogyasztás, alkoholnak jelentős, vendégeskedések alatt, elfogyasztott alkohollal, kifejezetten ünnepi, kiegyensúlyozott táplálkozás, energiatartalmuk, mennybemenetelét, kellemetlenségek, nélkülözhetetlen, szentségtörésnek, kiegyensúlyozott, energiatartalma, szertartásokhoz, fűszerolajokkal, gyomorfájdalmak, elmaradhatatlan, tápanyagértékei, vendégeskedések, jelentkezhetnek, fogyaszthatják, megtalálhatóak, hozzátartoznak, magyarországon, gyümölcstálnak, lakmározásokat, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1679
  • e Hét: 16551
  • e Hónap: 30456
  • e Év: 160163
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.