|
2012-03-27 12:20:48, kedd
|
|
|
|
|
|
Ízes húsvéti hagyományok
A Karácsony mellett a Húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe: e napon ünnepeljük Krisztus feltámadását. Húsvét vasárnap véget ér a nagyböjt, a hústól való tartózkodás, innen származik az ünnep magyar elnevezése is.
A Húsvét megünneplése a VIII. század óta vált általánossá. A X. századtól fogva az ételszentelés is hozzátartozik a húsvéti szertartásokhoz. Ilyenkor a húsvéti sonkát, bárányt, kalácsot, tojást, sőt még a bort is a templomba viszik szentelni a hívők. A megszentelt húsvéti ételek megvédték a híveket a hosszú böjt után a mértéktelenség kísértésétől.
Az ünnep áldozati étele, a húsvéti bárány, amely Krisztust jelképezi. A legrégebbi húsvéti eledelek közé tartozik a tojás, ami az újjászületés jelképe. A sonka a parasztélet gazdasági és kultikus rendje következtében vált már igen rég óta jellegzetes húsvéti eledellé.
A tojást hozó nyúl hagyománya Magyarországon úgy 120 éve terjedt el. A szapora nyúl - a tojás mellett - a termékenységet szimbolizálja.
A Húsvéthoz - ugyanúgy, mint a Karácsonyhoz - hozzátartoznak az ünnepi finomságok, nagy lakomázások, a vendégjárás. Azonban a húsvéti ünnepek alatt éppúgy fontos odafigyelni a mértékletes, változatos táplálkozásra, mint a karácsonyi ünnepek alatt. A férfiaknak nem kell minden ,,locsolkodási állomáson" az összes fogást végigenni, a nőknek pedig nem kell minden vendéggel együtt enni - ugyanis az ilyen bőséges lakmározásokat követően könnyen jelentkezhetnek epepanaszok vagy gyomorfájdalmak. Érdemes tehát ezek megelőzése érdekben a mértékletes táplálkozás szabályait betartani.
Hagyományos ételek:
A húsvéti ünnepek táplálkozási szokásai régi időkre vezetnek vissza, amelyek legjellegzetesebb alkotóelemei még a ma is minden családi asztalon megtalálhatóak. Ilyen jellegzetes étel a bárány, a sonka, a tojás vagy a torma.
Tojás:
A tojás a húsvéti ünnep talán legjellegzetesebb jelképe. A kereszténység elterjedésével vált szokássá, hogy amikor megünnepelték Jézus Krisztus mennybemenetelét, azaz a húsvétot, a hívők a feltámadást jelképező tojást ajándékoztak egymásnak. A tojás a húsvéti menü elmaradhatatlan alkotója, sokféle módon lehet felhasználni. A hidegtálakon szerepelve díszítéshez, illetve reggelik alkotójaként szinte minden ünnepi asztalon megtalálható.
(1 db tyúktojás energiatartalma 68 kcal, fehérje tartalma 5,4 g, zsírtartalma 4,8 g, szénhidráttartalma pedig elhanyagolható. Koleszterintartalma magas, 1 db tojássárga 180 mg-t tartalmaz (naponta maximum 300 mg koleszterin bevitel az ajánlott!). A tojás gazdag forrása a folsavnak, B-, A-, D-vitaminoknak, a cinknek és a vasnak, fehérjéi pedig magas biológiai értékűek.)
Sonka:
A sonka szinte nélkülözhetetlen szereplője a húsvétnak. Fogyasztják hidegen, tormával, szendvicsként, de lehet belőle villásreggelit, vagy meleg főételt is készíteni különféle tekercsek, illetve sültek formájában. Mivel a füstölt sonka elég sós, ezért meleg ételként történő elkészítése során plusz só hozzáadása már nem szükséges.
Magyarországon a hagyomány szerint kaláccsal, retekkel fogyasztják, a régi magyar konyhában pedig almával vagy körtével is kedvelt volt. A déli, mediterrán országokban hagymával, paradicsompürével, ketchuppal, fűszerolajokkal, illetve déli gyümölcsökkel, aszalt, porcukros datolyával, az északi országokban pedig hagymás burgonyasalátával is fogyasztják. A lengyeleknél jellemző, hogy a sonkához hideg babsalátát esznek, az olaszok pedig a pármai sonkát sárgadinnyével fogyasztják.
(Energia- és zsírtartalma viszonylag magas, mivel 100 g füstöltsonka kb. 370 kcal energiát, 33 g zsírt, 17 g fehérjét és 108 g koleszterint tartalmaz.)
Bárány:
Ha húsvét előtt elmegyünk a henteshez megvenni a bárányhúst, érdemes minél fiatalabb állat húsát választani, ugyanis ennek íze finomabb. Az idősebb állat húsa sötétebb és intenzívebb ízű. A bárányhús frissen készítve a legízletesebb. A régi magyar konyha gyakran használta ezt a húsfélét, ma már sok családban szinte csak húsvétkor található meg az asztalon. Természetesen nem számít szentségtörésnek, ha a húsvéti ünnepek alatt nemcsak bárány, hanem például szárnyas hús, vagy hal is szerepel a menüben. A bárányhús energia- és tápanyagértékei a sovány sertéshúséhoz hasonlóak.
Új kedvencek az asztalon
A hagyományos húsvéti ételek mellett az ünnepi asztalon ma már megtalálhatók a különféle majonézes saláták, amelyeknek magas a zsír- és energiatartalmuk. Ezek mellett jó, ha a hidegtálakon friss zöldségfélék, vegyes zöldségsaláták (majonézes öntet nélkül) is szerepelnek.
A húsvéti menü sokszor hidegtálakból áll, amihez általában kenyér, pékáru tartozik. Ezek közül a termékek közül érdemes a teljes őrlésű lisztből készült, különféle magvas, korpás kenyeret, illetve kiflit, zsemlét választani.
Az ünnepi terítéken friss gyümölcsök is szerepeljenek. Ezeket tehetjük vegyesen gyümölcstálba, valamint a hidegtálakat is díszíthetjük vele, és ez esetben természetesen a dísz ehető. Igaz, hogy a húsvétnak főként a sonka és a tojás a jelképes étele, de az asztalon a gyümölcstálnak fontos szerepe van, hogy a nassolások egy részét gyümölcsfogyasztással ki lehessen váltani.
Édességek:
Mint minden ünnepkor, így a húsvét napján is szerepet kapnak az édességek, desszertek. A csokinyuszi, csokitojás elmaradhatatlan része az ünnepnek, főként a gyerekek körében. Az édesség fogyasztást érdemes az ünnepek alatt is a mértékletes határokon belül tartani. Az semmiképp sem jó, ha a gyerekek egész nap csak a locsolkodások alkalmával szerzett édességet fogyasztják, és így nem esznek semmi mást. Azonban ebéd után nyugodtan megehetnek 1 kisebb csokitojást.
A sütemények közül érdemes gyümölcs-, illetve puding alapú finomságokat készíteni, mert ezeknek alacsonyabb az energiatartalmuk, mint a vajkrémes, illetve zsíros tésztás desszerteknek. Célszerű a sütiket is kis szeletekre vágni, és így tálalni, mert a húsvéti ünnepek alatt többször is veszünk belőle, illetve a locsolkodók több helyen is fogyasztanak desszertet. Az édesítőszerrel készített süteményeket a fogyókúrázók valamint a cukorbetegek is fogyaszthatják.
Az alkohol:
A húsvéti ünnepekhez általában az is hozzátartozik, hogy a locsolókat alkohollal kínálják. A mértékletes alkoholfogyasztás egészséges embereknél nem okoz károsodást, de egy ilyen ünnepen nem ritkák a ,,mindenhol csak 1 pohárral iszom elv" eredményeként a túlzott alkoholfogyasztás következményei, illetve az azt követő másnapos rosszullétek. E kellemetlenségek elkerülése mellett azt sem árt tudni, hogy az alkoholnak jelentős az energiatartalma is, ugyanis 1 g alkohol 7 kcal energiát tartalmaz, többet, mint például a szénhidrátok (4 kcal).
Íme néhány példa egyes alkohol tartalmú italok energiatartalmaira (kcal):
bor (száraz) 1 dl 60-70
bor (édes) 1 dl 80-100
sör 1 dl 40-50
pálinkafélék 1 dl 200-300
likőrök 1 dl 250-350
(Ha tehát valaki a vendégeskedések alatt egy nap megiszik például kétszer fél deci pálinkát és 2 üveg sört, akkor csak az elfogyasztott alkohollal nagyjából 750 kcal energiát visz be a szervezetébe, ami megfelel 5 darab zsemle energiatartalmának.)
Tehát ne feledjük: Húsvét alkalmával, a kifejezetten ünnepi ételek fogyasztása mellett is betarthatóak a kiegyensúlyozott táplálkozás alapjai!
(forrás: Táplálkozás és Tudomány)
Forrás:Mindmegette.hu-Húsvét |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
Címkék: energiatartalmuk, mennybemenetelét, kellemetlenségek, nélkülözhetetlen, szentségtörésnek, kiegyensúlyozott, energiatartalma, szertartásokhoz, fűszerolajokkal, gyomorfájdalmak, elmaradhatatlan, tápanyagértékei, vendégeskedések, jelentkezhetnek, fogyaszthatják, megtalálhatóak, hozzátartoznak, magyarországon, gyümölcstálnak, lakmározásokat, termékenységet, sárgadinnyével, elterjedésével, mértéktelenség, következményei, elhanyagolható, édesítőszerrel, villásreggelit, zöldségsaláták, szendvicsként, természetesen, legízletesebb, megtalálhatók, következtében, sertéshúséhoz, hidegtálakból, kereszténység egyik, hústól való, ünnep magyar, húsvéti szertartásokhoz, húsvéti sonkát, templomba viszik, megszentelt húsvéti, hosszú böjt, mértéktelenség kísértésétől, ünnep áldozati, húsvéti bárány, legrégebbi húsvéti, újjászületés jelképe, parasztélet gazdasági, tojást hozó, szapora nyúl, Jézus Krisztus,
|
|
|
|
kereszténység egyik, hústól való, ünnep magyar, húsvéti szertartásokhoz, húsvéti sonkát, templomba viszik, megszentelt húsvéti, hosszú böjt, mértéktelenség kísértésétől, ünnep áldozati, húsvéti bárány, legrégebbi húsvéti, újjászületés jelképe, parasztélet gazdasági, tojást hozó, szapora nyúl, tojás mellett, termékenységet szimbolizálja, ünnepi finomságok, húsvéti ünnepek, karácsonyi ünnepek, összes fogást, nőknek pedig, ilyen bőséges, mértékletes táplálkozás, tojás vagy, húsvéti ünnep, kereszténység elterjedésével, feltámadást jelképező, húsvéti menü, hidegtálakon szerepelve, tojás gazdag, sonka szinte, füstölt sonka, hagyomány szerint, régi magyar, északi országokban, lengyeleknél jellemző, sonkához hideg, olaszok pedig, pármai sonkát, henteshez megvenni, idősebb állat, bárányhús frissen, bárányhús energia-, sovány sertéshúséhoz, hagyományos húsvéti, ünnepi asztalon, különféle majonézes, hidegtálakon friss, termékek közül, teljes őrlésű, ünnepi terítéken, dísz ehető, húsvétnak főként, jelképes étele, gyümölcstálnak fontos, húsvét napján, gyerekek körében, édesség fogyasztást, ünnepek alatt, mértékletes határokon, gyerekek egész, locsolkodások alkalmával, sütemények közül, locsolkodók több, édesítőszerrel készített, fogyókúrázók valamint, húsvéti ünnepekhez, locsolókat alkohollal, mértékletes alkoholfogyasztás, ilyen ünnepen, túlzott alkoholfogyasztás, alkoholnak jelentős, vendégeskedések alatt, elfogyasztott alkohollal, kifejezetten ünnepi, kiegyensúlyozott táplálkozás, energiatartalmuk, mennybemenetelét, kellemetlenségek, nélkülözhetetlen, szentségtörésnek, kiegyensúlyozott, energiatartalma, szertartásokhoz, fűszerolajokkal, gyomorfájdalmak, elmaradhatatlan, tápanyagértékei, vendégeskedések, jelentkezhetnek, fogyaszthatják, megtalálhatóak, hozzátartoznak, magyarországon, gyümölcstálnak, lakmározásokat, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 1679
- e Hét: 16551
- e Hónap: 30456
- e Év: 160163
|
|
|